Le goût du grain 2019 - A Taste for Grain 2019

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

Tricot Principal

6666 Rue Saint-Urbain

#110

Montréal, QC H2S 3H1

Canada

View Map

Refund Policy

Refund Policy

No Refunds

Event description

Description

Célébration et conversation autour du grain local - 4e édition!

Le goût du grain célèbre le grain local, sous toutes ses formes et saveurs, ainsi que les gens qui les amènent sur nos tables.

Joignez-vous à nous encore une fois pour créer un système alimentaire plus durable, en renforçant l’économie locale du grain et en améliorant les connaissances dans la communauté alimentaire et au-delà de celle-ci.


Programmation:

9:30 Déjeuner et table de partage

10:30 Mot de bienvenue

10:45
Les semences, le grain et le pain (Le développement variétal des cultures céréalières au Québec) - FR
Gabriel Blanchet - Biologiste & chargé de projet sélection végétale et mise en marché - Coop Agrobio
Annie Archambault - Chercheuse - Céréla
Helen Jensen - Gestionnaire des programmes de recherche - USC Canada
Modératrice : Geneviève Vézina-Montplaisir - Magazine Caribou

11:30 Pause

11:45
Conversation technique - sujet spécifique pour geek averti
Les avantages de la farine fraîchement moulue - ANG

Blair Marvin - Elmore Mountain Bread (Elmore, VT)
Bryn Rawlik - The Night Oven Bakery (Saskatoon, SK)
Modérateur : François Thibault - Bread Magazine

12:30 Pause diner

13:30
La Maine Grain Alliance - Un modèle à suivre - ANG

Amber Lambke - membre fondatrice, Maine Grain Alliance & fondatrice/PDG, Somerset Grist Mill, Maine Grains (Skowhegan, ME)
Richard Roberts - Secrétaire et directeur du projet de restauration des semences patrimoniales - Maine Grain Alliance
Modératrice : Sarah Musgrave - journaliste

14:15 Pause

14:30
Rencontre brasseurs + boulangers : travailler en circuit court - FR

Charles Létang - Boulangerie Du pain c’est tout! (St-Roch-des-Aulnaies, QC)
Matthieu Chartier - Boulangerie La Grigne (Joliette, QC)
Alex Ganivet-Boileau - Brasserie distillerie Champ libre (Mercier, QC)
Mathieu Boucher - Robin Bière Naturelle (Waterloo, QC)
Modératrice : Geneviève Vézina-Montplaisir - Magazine Caribou

15:15 Pause

15:30
Conversation technique - sujet spécifique pour geek averti
Maïs et nixtamalisation - ANG
Saqib Saddiqi - Associé et dir. des opérations - Maizal & Maizal Tortilleria (Toronto, ON)

16:15 Réseautage

17:00 Fin

--
À partir de 18:30
Souper avec chefs invités
Sur réservation au Restaurant Manitoba

**Traduction française simultanée pour les présentations en anglais**

--

A celebration and a conversation around local grain - 4th edition!

A Taste for Grain celebrates local grain, in all its forms and flavours, and the people who bring them to your table.

Join us once again to help create a more sustainable food system, by promoting and strengthening local grain economies, and deepening understanding within and beyond the food community.

Program:

9:30 Breakfast and sharing table

10:30 Words of welcome

10:45
Seeds, Grain and Bread (Varietal Development of Cereal Crops in Québec) - FR
Gabriel Blanchet - Biologist & plant breeding project manager - Coop Agrobio
Annie Archambault - Researcher - Céréla
Helen Jensen - National Research Program Manager - USC Canada
Moderator : Geneviève Vézina-Montplaisir - Caribou Magazine

11:30 Break

11:45
Tech Talk - Geeking out on a specific topic
The rewards of working with freshly-ground flour - ENG

Blair Marvin - Elmore Mountain Bread (Elmore, VT)
Bryn Rawlik - The Night Oven Bakery (Saskatoon, SK)
Moderator : François Thibault - Bread Magazine

12:30 Lunch break

1:30
The Maine Grain Alliance - Leading by example - ENG

Amber Lambke - Founding Board Member, Maine Grain Alliance & Founder/CEO, Somerset Grist Mill, Maine Grains (Skowhegan, ME)
Richard Roberts - Vice Chair & director of the heritage seed restoration project - Maine Grain Alliance
Moderator : Sarah Musgrave - Journalist

2:15 Break

2:30
Brewers + Bakers Conversation : local food systems - FR

Charles Létang - Boulangerie Du pain c’est tout! (St-Roch-des-Aulnaies, QC)
Matthieu Chartier - Boulangerie La Grigne (Joliette, QC)
Alex Ganivet-Boileau - Brasserie distillerie Champ libre (Mercier, QC)
Mathieu Boucher - Robin Bière Naturelle (Waterloo, QC)
Moderator : Geneviève Vézina-Montplaisir - Caribou Magazine

3:15 Break

3:30
Tech Talk - Geeking out on a specific topic
Maize and Nixtamalization - ENG
Saqib Saddiqi - Partner & COO - Maizal & Maizal Tortilleria (Toronto, ON)

4:15 Networking

5:00 End

--
From 18:30
Grainy Goodness Dinner
By reservation at Restaurant Manitoba

**English translation available for presentations in French**

Date and Time

Location

Tricot Principal

6666 Rue Saint-Urbain

#110

Montréal, QC H2S 3H1

Canada

View Map

Refund Policy

No Refunds

Save This Event

Event Saved