Sandor Katz + David Zilber: Fermentation as Practice and Metaphor
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Join us for a talk with Sandor Katz and David Zilber
About this event
*** UPDATE: Since RSVPs for the Zoom are SOLD OUT, we will also be broadcasting this event on our Facebook page Live: facebook.com/neverapartmtl
[ EN ] Two major figures of the fermentation world will discuss their work, experiences and thoughts on fermentation and how it fits in the current social, cultural, political and environmental moment. The theme is inspired by Sandor Ellix Katz’s latest book “Fermentation as Metaphor” which will also be discussed.
This talk is part 2 of Conversations in Environmental and Social Justice, a series of lectures that opens a space to discuss ecology, plants and food, at the intersection of social and environmental justice.
Free
This event will take place on Zoom and Facebook Live.
Eventbrite RSVP required to get the link via email.
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About the Speakers
Sandor Ellix Katz is a fermentation revivalist. His latest book is Fermentation as Metaphor, which explores wider meanings and ramifications of fermentation. His books Wild Fermentation and the Art of Fermentation, along with the hundreds of fermentation workshops he has taught around the world, have helped to catalyze a broad revival of the fermentation arts. A self-taught experimentalist who lives in rural Tennessee, the New York Times calls him “one of the unlikely rock stars of the American food scene.” Sandor is the recipient of a James Beard award and other honors. For more information, check out his website www.wildfermentation.com
David Zilber is a professional chef, fermenter, butcher and photographer who hails from Toronto Canada. He has worked in some of the world's top kitchens since 2004. He served as the director of the world renown Fermentation Lab at Restaurant Noma from 2016-2020 and has become an expert on the sluggish use of bacteria to transform foodstuffs into bold new ingredients. In his time there, he authored the New York Times Bestseller, The Noma Guide to Fermentation, and with his deep love and passion for the sciences as well as the arts, he has become a voice for science communication for a new generation of cooks and enthusiasts in the world of food and fermentation. His joy for sharing the knowledge he has accrued over the years has led him to teach classes and give university lectures at the likes of Harvard, Cambridge and the University of Gastronomic Sciences on fermentation and the human microbiome. He currently works from Copenhagen as a researcher and application scientist for Christian Hansen, striving to build a more sustainable global food system with the help of microbes, trekking ever onward on the frontiers of flavour and innovation.
Moderator and Host: Leticia Trandafir
Timezone conversion:
Thu 28 Jan, 2 pm | EST Eastern Time US & Can
Thu 28 Jan, 8 pm | CET Europe
Fri 29 Jan, 4 am | JST Japan
Fri 29 Jan, 6am | AET Australia Eastern
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*** MISE À JOUR : Les inscriptions étant épuisées pour le Zoom, nous diffuserons également cet événement sur notre page Facebook en direct : facebook.com/neverapartmtl
La fermentation en tant que pratique et métaphore
[ FR ] Deux grandes figures du monde de la fermentation discuteront de leur travail, de leurs expériences et de leurs réflexions sur la fermentation et sur la manière dont elle s'inscrit dans l’actuel contexte social, culturel, politique et environnemental. Le thème est inspiré du dernier livre de Sandor Ellix Katz «Fermentation as Metaphor» qui sera également discuté.
Cette conférence est la deuxième partie de «Conversations sur la justice environnementale et sociale», une série de conférences qui ouvre un espace pour discuter de l'écologie, des plantes et de l'alimentation, à l'intersection de la justice environnementale et sociale.
Gratuit
Cet événement aura lieu sur Zoom et Facebook Live.
Réservation sur Eventbrite requise pour recevoir le lien par e-mail.
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À propos des conférenciers
Sandor Ellix Katz est un revivaliste de la fermentation. Son dernier livre, intitulé «Fermentation as Metaphor», explore les significations et les ramifications de la fermentation au sens large. Ses livres «Wild Fermentation» et «The Art of Fermentation», ainsi que les centaines d'ateliers de fermentation qu'il a donnés dans le monde entier, ont contribué à catalyser un large renouveau des arts de la fermentation. Expérimentateur autodidacte qui vit dans la campagne du Tennessee, il est qualifié par le New York Times en tant que «l'une des improbables rock stars de la scène alimentaire américaine". Sandor a reçu un prix James Beard et d'autres distinctions. Pour plus d'informations, consultez son site web www.wildfermentation.com
David Zilber est un chef cuisinier, fermentateur, boucher et photographe professionnel originaire de Toronto au Canada. Il travaille dans certaines des plus grandes cuisines du monde depuis 2004. Il a été directeur du laboratoire de fermentation de renommée mondiale du restaurant Noma de 2016 à 2020 et est devenu un expert de l'utilisation lente des bactéries pour transformer les denrées alimentaires en nouveaux ingrédients audacieux. Il est l'auteur du New York Times Bestseller, «The Noma Guide to Fermentation», et grâce à son amour et à sa passion profonde pour les sciences et les arts, il est devenu la voix de la communication scientifique pour une nouvelle génération de cuisiniers et d'amateurs dans le monde de l'alimentation et de la fermentation. Sa joie de partager les connaissances qu'il a accumulées au fil des ans l'a amené à donner des cours et des conférences universitaires à Harvard, Cambridge et à l'Université des sciences gastronomiques sur la fermentation et le microbiome humain. Il travaille actuellement à Copenhague en tant que chercheur et scientifique d'application pour Christian Hansen, s'efforçant de construire un système alimentaire mondial plus durable à l'aide des microbes, en repoussant toujours plus loin les frontières de la saveur et de l'innovation.
Hôte et modératrice: Leticia Trandafir
Conversion des fuseaux horaires :
Jeu 28 janvier, 14h | Heure de l'Est US & Can
Jeu 28 Jan, 20h | CET Europe
Ven 29 Jan, 4h | JST Japon
Ven 29 Jan, 6h | AET Heure de l'Est Australie